ستاد چیست ؟
در تعریف ستاد باید گفت که این مکان با عنوان های مختلف دفتر مرکزی یا اداره کل مکانی است که تمامی بخش های یک نهاد گرد هم آمده و تمامی مسئولیت ها به دوش آن می باشد و امور اقتصادی را نیز می گرداند واحدهای ستادی به شکل غیر مستقیم , از طریق کمک به انجام وظایف صفی در تحقق یافتن اهداف سازمان تاثیر گذار هستند اما دلایل اهمیت سازمان های ستادی چیست ؟ اول اینکه گسترش سازمان و مطرح شدن نیاز به بخش پشتیبانی به منظور حمایت کردن از بخش های عملیاتی علاوه بر این افزایش پیچیدگی در فراگردها می باشد . همراه بازرگانی مهران باشید با :
- تشکیل ستادهای چه مزایا و معایبی دارد ؟
- چند نوع واحد ستادی داریم ؟
- صف چیست ؟
- انواع سازمان های صف و ستاد
صدور فاکتور فروش رسمی قانونی
تشکیل ستادها چه مزایا و معایبی دارد ؟
مزایای تشکیل ستادها چیست ؟
- از تمرکز فعالیت ها در یک واحد صرفه جویی می شود .
- دسترسی به متخصصان فنی
- ارتقا دادن سطح مهارت کارکنان برای ارائه خدماتی بهتر
معایب تشکیل ستاد چیست ؟
- به منظور کنترل نمودن صف امکان سوء استفاده از قدرت
- وجود اختلاف میان کارکنان صف و ستاد
چند نوع واحد ستادی داریم ؟
ستادهای شخصی
این نوع تنها به شکل اختصاصی در خدمت مدیر اجرایی قرار میگیرد .
ستادهای تخصصی
این نوع ستاد واحدی تخصصی بوده برای انجام دادن امور و وظایفی خاص تشکیل می شود از جمله این ستادها می توان به واحد های حساب داری , امور کارکنان و….اشاره نمود .
ستادهای عمومی
فعالیت ستاد های عمومی تنها محدود به انجام یک اداره خاص نمی شود و به دو دسته ستاد عمومی شخصی و تخصصی تقسیم می شوند هدف ستادهای عمومی شخصی کمک به رئیس سازمان می باشد اما ستادهای عمومی تخصصی برای انجام فعالیت های نظیر بازاریابی مانند روابط کار طراحی و مهندسی و…به وجود می آید .
صف چیست ؟
بدون شک همه ما تاکنون در صف ماندن را به نوعی تجربه کرده ایم صف به مفهوم یک ردیف در حال انتظار می باشد می توان گفت که نظریه صف از تحقیقات ارلانگ سرچشمه میگیرد این نظریه زمانی شکل گرفت که او مدل هایی را برای شرح سیستم در شرکت تبادلات تلفنی کپنهاک که یک شرکت دانمارکی است انجام می داد امروزه این ایده دارای کاربردهای زیادی از جمله مخابرات , مهندسی ترافیک , مهندسی صنایع , به خصوص در طراحی کارخانه , دفاتر و…می باشد .
انواع سازمان های صف و ستاد
سازمان صف
این نوع دارای سازمان هرمی ساده ای بوده که در آن همه مدیران یک مدیر بالاتر از سطح خود گزارش می دهند در این نوع هر مدیر به طور کامل مسئولیت تمام مراحل برنامه ریزی و کار زیر دستان را کنترل می نماید .
سازمان ستاد
در این سازمان مدیریت صف وجود ندارد و مسئولیت ها به عهده مدیران است و هر مدیر موظف است که کار خود را به مدیریت عمومی گزارش دهد و در مورد تخصص مربوط به زیر دستان خود نظارت داشته باشد بهتر است کارکنان در زمینه های مختلف سرپرست های متفاوتی داشته باشند به عنوان مثال یک فرد در زمینه فنی از یک مدیر در زمینه برنامه از مدیری دیگر تبعیت نماید .اما در این نوع یک مشکل وجود دارد و آن از بین رفتن وحدت فرماندهی و تداخل وظایف عمومی است .
سازمان صف و ستاد
سازمان صف و ستاد یک راه حل متناسب می باشد که در آن هر دو عامل وجود دارد در این سازمان مدیران دستورات لازم را از مدیری بالاتر دریافت نموده و در کنار آن از با مسئولان ستادی نیز در ارتباط می باشند .