جزئیات دپوی 6.1 میلیون تن کالای اساسی
آخرین وضعیت موجودی کالاهای اساسی در گمرک و بنادر این مفهوم را می رساند که از مجموع 6.1 میلیون تن کالاهای اساسی در انبار ها و شناورها می باشد در سال کنونی شاهد رو به افزایش دپوی کالاهای اساسی بوده ایم .
به نقل از ایسنا بیشتر گزارش ها در سال جاری حاکی از این است که دپوس کالاهای اساسی حجمی بالای 50 میلیون تن در گمرک و بنادر داشته است به گونه ای که در پایان فروردین امسال میزان 5.2 میلیون تن آنچه در شناور ها قرار داشت و در کل مجموع موجودی آنها برآورد شد .
در اردیبهشت سال جاری این رقم افزایش 5.8 میلیون تن داشت و در اواسط خردادماه امسال به رقم 5.6 میلیون تن رسید که میزان 4.7 میلیون تن آن موجودی و حدود 925 هزار تن در شناورهای در حال تخلیه و یا منتظر در لنگرگاه ها بود .
روند روبه افزایش ورود و دپوی کالای اساسی در سال 1400
در سه ماه نخست سال کنونی نسبت به اواخر سال گذشته حجم دپوی کالاهای اساسی افزایش یافته بود و علت آن نیز تمدید نشدن مصوبه ترخیص 90% کالاهای اساسی بدون ارائه کد رهگیری بانکی بود اما با ارائه گزارشی به رئیس دولت دوازدهم روحانی و دستور فوری که او صدور نمود مصوبه تمدید و بانک مرکزی موظف شد که تأمین ارز برای ترخیص کالاهای اساسی را تسریع بخشد .
حجم کالاهای اساسی در گمرک و بنادر باز هم در اواخر تیرماه با افزایش رو به رو شد و به رقم 6.4 میلیون تن رسید که 4.6 موجودی و همچنین 1.7 میلیون تن نیز در شناورها بود .
طی این مدت در همراه با ورود بیشتر کالاها کندی در تخلیه و خروج کالاها از گمرک و بندرها به سبب مشکلی که در تأمین کامیون وجود داشت باعث انباشت کالاها و کندی خروج آنها شده بود این مشکل نیز تا حدودی رفع گردید .
وضعیت دپوی کالای اساسی در آغاز شروع دولت سیزدهم
اما پس از آغاز به کار دولت سیزدهم گزارش ها در ابتدا شهریور ماه مبنی بر این است که وجودی کالاهای اساسی کاهشی 6.1 میلیون تن داشته که حدود 4.5 میلیون تن موجود در گمرک و بنادر و همچنین میزان 1.6 میلیون تن در شناورها قرار داشت .
در این خصوص لازم به ذکر است که در مرداد ماه سال جاری علاوه بر افزایش سرعت تخلیه کالا ترخیص کالاهای اساسی از بنادر نیز با افزایش سرعت همراه بوده و براساس گفته مسؤلان گمرک کشور دست کم 600 هزار تن کالاهای اساسیبه شکل درصدی و بدون کد رهگیری بانکی ترخیص شده اند .
جریان اقلام در دپوی 6.1 میلیون تنی
بر اساس اخرین وضعیت موجودی کالاهای اساسی در گمرک و بنادر کشور طبق گزارشی که ارونقی ( معاون فنی گمرک ایران ) ارائه داده نشانگر این است که , تا 13 شهریور ماه سال کنونی میزان موجودی کالاهای اساسی به رقم 6.1 میلیون تن رسیده که میزان 4.3 میلیون تن آن موجودی در انبار ها و حدود 1.8 میلیون تن در شناورهایی است که کنار اسکله قرار داشته و یا در حال تخلیه می باشند .
طیق این گزارش از میزان 4.3 میلیون تن کالای موجود در انبارها بیشترین مقدار به ذرت به 1.3 میلیون تن و سایر اقلام نیز شامل150 هزار تن گندم , 880 هزار تن جو , 836.7 تن سویا , 16.2 تن برنج , 216.4 تن شکر , 613.2 تن روغن خام و 319.3 تن دانه های روغنی می باشد .
علاوه بر این 46 فروند شناور حاوی کالاهای اساسی هم در بندر رسیده که حدود 16 فروندشامل 253.7 تن پای اسکله بوده و 30 فروند شامل بیشتر از 1.5 میلیون تن به انتظار تخلیه کالا در لنگرگاه می باشند در این شناورها کالاهایی از جمله جو , روغن , شکر , گندم , سویا , ذرت و دانه های روغنی وجود دارد .
7.2 میلیارد دلار ارز 4200 به کدام کالا رسید ؟
در خصوص واردات کالای اساسی همواره یکی عوامل عدم منع ترخیص به تأمین ارز آن مربوط می شد که با ارز 4200 تومانی صورت گیرد گزارش بانک مرکزی حاکی از این است که برای سال کنونی تا پایان مرداد ماه از محل سهمیه ارزی امسال کالاهای اساسی به شکل نقد و اعتباری بیش از 7.2 میلیون دلار پرداخت گردیده است .
از تأمین ارز صورت گرفته5.6 میلیون دلار آن مربوط به اقلامی است که توسط هماهنگی وزارت صمت و جهاد ترخیص شده که این اقلام شامل 580 میلیون دلار جو , 1.8 میلیون دلار ذرت , 939 میلیون دلار دانه های روغنی , 1.2 میلیون دلار روغن خام یا نباتی , 564 میلیون دلار گندم , 571 میلیون دلار کنجاله سویا و 322 میلیون دلار نیز برای دیگر اقلام بوده که مشخص نیست این مقدار در بر گیرنده کد کالا باشد .
علاوه بر این در 5 ماه نخست امسال 1.6 میلیون دلار در رابطه با تأمین دارو و تجهیزات پزشکی و آنچه مد نظر وزارت بهداشت , درمان و آموزش پزشکی بوده تأمین گردیده است .