مالیات حقوق چیست؟
این روزها تمام اشخاصی که با موضوع دادن و گرفتن حقوق در انواع کسب و کارها مرتبط هستند نیاز است بدانند مالیات حقوق چیست. در این نوشته به توضیح این موضوع میپردازیم. در کسب و کارها برای کارمندان و رئیسهای آنها این موضوع مهم است که اطلاعات لازم دربارهی مالیات بر حقوق و دستمزد نیروهای کار و نحوه محاسبه آن را بدانند. بازرگانی مهران با خدمات گواهی ارزش افزوده و فروش فاکتور رسمی در خدمت شماست . کلیه خدمات مرتبط با فروش و دارایی را میتوانید از ما دریافت کنید و جهت کبس اطلاعات بیشتر از مالیات حقوق با ما همراه باشید
فروش فاکتور رسمی با بهترین قیمت
منظور از مالیات حقوق یعنی چه؟
مالیات حقوق پولی میباشد که از دستمزد کارکنان برداشته و به حساب دولت ریخته میشود و سالانه هیات دولت میزان پول معافیت مالیاتی دستمزد کارکنان را مشخص کرده و اعلام میکند.
این مالیات از عوامل اصلی تشکیل دهندهی مالیات بر درآمد میباشد. به دلیل اینکه مالیات حقوق از دستمزد کارکنان کم میشود، دولت آن را به عنوان یک منبع پول رسان تقریبا قطعی به حساب میآورد و یکی از تاثیرات مهم آن تهیه هزینههای دولت میباشد.
بر اساس ماده یک ضابطه مالیاتهای مستقیم، همه اشخاص حقیقی و حقوقی که از طریق مشاغل اقتصادی، خدماتی و … در ایران پول در میآورند، موظف به دادن مالیات میباشند.
دادن مالیات باعث تقسیم منصفانه درآمد که بارزترین معیار در تئوریهای مالیاتی میباشد میشود. در نظام مالیاتی کشور، مالیات بر حقوق به شکل جزئی از مالیات بر درآمد به حساب میآید و در ستون مالیاتهای مستقیم جای میگیرد و مقدار این مالیات به صورت طبیعی به شکل نسبتی از درآمد شخصی مشخص میشود.
مالیات بر حقوق از لحاظ ثبات، حجم، کاربرد و راحتیاش در زمان وصول و همچنین به خاطر ضریف بودنی که در منشا و تعلق واقعی آن مد نظر میباشد، بسیار مهم میباشد.
نحوه محاسبه مالیات دستمزد و حقوق به چه صورتی است؟
در ادامه مقاله مالیات حقوق چیست به نحوه محاسبه مالیات حقوق میپردازیم. اگر یک نفر میزان حقوقی که میگیرد بیش از 2.750.000 تومان باشد باید با توجه به حقوق خود مالیات بپردازد. میزان این مالیات با توجه به اینکه چقدر از مقدار معاف شدن پیشی بگیرد متفاوت میباشد به این شکل که:
- کسانی که به میزان 33 میلیون الی 82.500.000 تومان سالانه دستمزد دریافت میکنند مکلف به دادن یک دهم از دستمزد خود به عنوان مالیات هستند.
- اگر کسی در یک سال رقمی به میزان 82.500.000 تومان الی 115.500.000 تومان دستمزد بگیرد، موظف به پرداخت 15 درصد از حقوقش به عنوان مالیات میباشد.
- اشخاصی که حقوق سالیانه آنها رقمی بین 115.500.000 تومان الی 165 میلیون تومان میباشد موظف به دادن 20 درصد از دستمزد شان به صندوق دولت به عنوان مالیات میباشند.
- اگر فردی در سال دستمزدش بین 165 میلیون تومان الی 231 میلیون تومان باشد، یک چهارم این حقوق باید به عنوان مالیات پرداخت شود.
بعضی اوقات احتمال دارد یک نفر حقوق سالیانه اش از 231 میلیون تومان بیشتر باشد که در این شرایط درصد پرداخت مالیات این حقوق به 35 درصد میرسد.
مالیات به چند دسته تقسیم میشود؟
پس از اینکه فهمیدید مالیات حقوق چیست باید بدانید مالیات چند نوع دارد. مالیات در یک تقسیم بندی کلی در دو نوع مستقیم و غیرمستقیم وجود دارد.
مالیات مستقیم: به مالیاتهایی که به شکل مستقیم از دارایی و درآمد افراد (حقوقی یا حقیقی) به دست میآید مالیات مستقیم میگویند مثل مالیات بر دارایی و مالیات بر درآمد حقوق.
مالیات غیرمستقیم: به مالیاتی که با توجه به مبلغ محصول و سرویسها حساب میشود و به استفاده کننده انتقال مییابد مالیات غیرمستقیم میگویند مثل مالیات واردات و مالیات بر ارزش افزوده.
موارد معاف از مالیات حقوق
یک سوالی که ممکن است در ذهن ما ایجاد شود درباره نپرداختن مالیات حقوق است که این مورد چه کسانی را شامل میشود. ما هماکنون میخواهیم موارد معاف از مالیات حقوق را بررسی کنیم.
این روزها در سرتاسر دنیا تمام افرادی که دستمزد کار میدهند یا میگیرند کلمه مالیات را به خوبی میشناسند. مالیات حقوق یکی از مالیاتهایی است که برای کارفرمایان و نیروهای کار از اهمیت ویژهای برخوردار است.
چه کسانی نیاز نیست مالیات حقوق بدهند ؟
این مالیات در حقیقت مربوط به کسانی میشود که حقوق دریافت میکنند و شامل بیمه تامین اجتماعی نیز میشوند. افراد بالا دست این نیروهای کار باید با توجه به دستمزد آنها مقدار مالیات حقوق آنها را حساب کرده و این مالیات را به وزارت امور اقتصاد و دارایی تحویل دهند.
کارفرمایان مبلغ مالیاتی که باید بدهند را بر اساس مقدار دستمزد نیروهای کار محاسبه میکنند ولی از این مورد نباید چشم پوشی کنیم که با آغاز یک سال جدید با توجه به تورم و نیز درصد ساخت و تولید کشور و وضعیت اقتصادی، میزان این مالیات افزایش پیدا میکند.
کسب و کارهای زیادی وظیفه دارند مالیات بدهند. ولی همانطور که مستحضر هستید بعضی از کسب و کارها نیز معاف از پرداخت مالیات بر حقوق میباشند و آنها لازم نیست مالیات بدهند. در ادامه میخواهیم به برخی از موارد معاف از مالیات حقوق بپردازیم که شاید شما نیز جزو این دسته باشید.
- بر اساس قوانین اداره مدیریت و برنامه ریزی کشور، کسب و کارهایی که در نقاطی قرار دارند که خیلی توسعه پیدا نکردند، لازم نیست نیمی از دستمزد نیروهای کار خود را بپردازند و همچنین طبق مقررات بابت مزایای غیر نقدی که به نیروهای کار داده میشود نیازی به پرداخت مالیات نیست.
- در صورت ایجاد یک مسافرت عالی کاری، لازم نیست مالیات داده شود.
- در ازای عیدی یا پاداشی که در انتهای سال به نیروهای کار داده میشود نیاز به پرداخت مالیات نمیباشد.
- مبلغی که توسط کارفرمایان برای هزینه درمان نیروهای کارشان یا اشخاص تحت تکفل آنها به صورت مستقیم یا از طریق دستمزد بگیر به دکتر یا بیمارستان به استناد مدارک و سندهای مثبت پرداخت شود شامل مالیات نمیشود.
- محل سکونتی که توی کارخانه یا کارگاه به نیروهای کار داده شود و منزل سازمانی که قیمت پایینی داشته باشد و در بیرون از کارخانه یا کارگاه باشد و به کارکنان اهدا شود معاف از مالیات میباشند.
- یکی دیگر از موارد معاف از مالیات حقوق مربوط به حقوق کارکنان نیروهای مسلح کشور شامل نیروهای انتظامی و نظامی، افراد جانباز جنگ هشت ساله و انقلاب اسلامی و آزادگان میباشد که شامل مالیات نمیشوند.
به جز مواردی که گفته شد هر مبلغی که به نیروهای کار داده شود مانند پول تلفن، حق ایاب و ذهاب، حق سرپرستی و حق غذا و…… در صورتی که این مبلغ به شکل رسمی به فیش نیروهای کار ریخته شود مالیات به آنها تعلق میگیرد.
مالیات به همهی حقوق و مزایایی که مربوط به حق اولاد میشود تعلق میگیرد.
همچنین برخی دربارهی کارگاههایی که جدیدا راهاندازی شده سوال میکنند که شامل مالیات حقوق میشوند یا نه که باید بگوییم فرقی ندارد کارگاه اخیرا راهاندازی شده باشد یا نه، ماهانه فهرست حقوق نیروهای کار باید ارائه گردد.
حداقل حقوق برای مالیات
امروزه پرداخت مالیات برای همهی کارمندان و کارفرمایان در کسب و کارها موضوع مهمی میباشد و آنها باید بدانند حداقل حقوق برای مالیات دادن چقدر است. در این نوشته به این موضوع میپردازیم.
سقف معافیت مالیاتی امسال (99) چقدر است؟
به گفته رئیس کل اداره امور مالیاتی کشور در رابطه با مقدار معافیت حقوق در یک سال و نیز مقدار مالیات بر درآمد حقوق سال جدید (99)، افرادی که در سال 1399 کمتر از 36 میلیون تومان در سال و کمتر از 3 میلیون تومان در ماه درآمد کسب کرده یا حقوق دریافت میکنند از پرداخت مالیات معاف میباشند و اگر میزان حقوق و یا درآمد آنها بیشتر از این میزان باشد موظف به پرداخت مالیات میباشند.
ایشان در ادامه در مورد حداقل حقوق برای مالیات فرمودند که میزان مالیات بر تمام درآمد کارکنان (دولتی و غیردولتی) اعم از حقوق و مزایای فوقالعاده و کارانه اضافه بر مبلغ ذکر شده تا یک و نیم برابر آن منجر به پرداخت مالیات ده درصد در سال و با توجه به مازاد یک و نیم الی دو و نیم برابر آن موظف به پرداخت مالیات پانزده درصد در سال است و میزان مالیات با توجه به مازاد دو و نیم الی 4 برابر آن به بیست درصد در سال میرسد و با توجه به مازاد چهار برابر باید بیست و پنج درصد مالیات پرداخت شود.
وی گفت: افرادی که شامل معافیتهای مالیاتی موضوع تبصره (1) ماده 86 ضابطه مالیاتها مستقیم میشوند از معافیت ماده 84 ضابطه ذکر شده مطابق قوانین این جزء، برخوردار نمیشوند.
ماده 84 ضابطه مالیاتهای مستقیم اظهار میکند حداکثر میزان معافیت مالیاتی سال 99، 36 میلیون تومان حقوق در سال است.
چه افرادی موظف به پرداخت مالیات میباشند؟
بر اساس ماده 82 ضابطه مالیاتهای مستقیم، در صورتی که یک فرد حقیقی، نیروی کار فردی دیگر (حقوقی یا حقیقی) باشد و به خاطر خدمتی که به او میکند بر اساس دوره یا کار انجام یافته، از حقوقی که به شکل نقد یا غیرنقد از کارفرمای خود دریافت میکند باید مالیات بر درآمد حقوق بپردازد.
حداقل حقوق سال 99
کمیسیون تلفیق لایحه بودجه، توصیه دولت در بند الف تبصره 12 لایحه بودجه را تصویب کرد و اعلام کرد؛ کمترین مقدار حقوق گروههای گوناگونی که حقوق دریافت میکنند در یک ماه دو میلیون و هشتصد هزار تومان میباشد. دولت بر طبق این بند وظیفه دارد امسال، بالا بردن حقوق گروههای گوناگون که حقوق دریافت میکنند را همچون قضات و افراد شاغل لشکری و کشوری مشغول در همهی دستگاههای اجرایی، کارکنان هیات علمی و نیز نیروهای اداره انرژی اتمی، وزارت اطلاعات و نیروهای مسلح و حقوق افراد بازنشسته را طوری صورت دهد که بعد از بالا بردن حقوق به مقدار پانزده درصد، کل حقوق یک ماه که در حکم کارگزینی با قرارداد ماهانه نوشته میشود پایین تر از دو میلیون و هشتصد هزار تومان نباشد.
چه کسانی معاف از مالیات بر درآمد حقوق میباشند؟
حداقل حقوق برای مالیات در سال 99 بیش از سه میلیون تومان در ماه میباشد اما علاوه بر معافیت مالیات که تا سه میلیون است باید به موارد دیگری در رابطه با این موضوع نیز توجه کنید.
- کارکنان و مدیران گروههای سیاسی غیر ایرانی که وارد ایران میشوند و نیز کارکنان نمایندگیهای فوقالعاده دولتهای بینالمللی که در ایران میباشند معاف از مالیات هستند. ولی این امکان به شرط بودن مبادلات متقابل امکان پذیر است.
- کارکنان و رئیسهای ماموریتهای کنسولی خارجی در کشور ما و نیز افرادی که برای موسسات فرهنگی دولت غیر ایرانی کار میکنند برای حقوقی که از دولت متبوع خود میگیرند به شرط مبادلات و معاملات متقابل، معاف از مالیات بر درآمد حقوق میباشند.