گرانی کالای اساسی در دنیا با بحران اوکراین و روسیه / ایران از هم اکنون به فکر مهار باشد
با شروع جنگ بین دو کشور روسیه و اوکراین قیمت کالاهای اساسی در دنیا با افزایش روبه رو شده اما باید از همین حالابه فکر اینکه چگونه واردات را مدیریت و گرانی را مهار نماییم باشیم در سال آتی این تورم به کشورمان کشیده نشود .
به نقل از خبرگزاری برنا ؛ معمولا در دنیا حجم تجرات کالاهای اساسی پایین بوده و کشورها نیز ترجیح می دهند محصولاتی که امنیت غذایی آنها در گرو آن است را خود تولید نمایند مگر شرایطی پیش آید که امکان تولید ان وجود نداشته باشد .
با شروع جنگ بین روسیه و اوکراین و تأثیرات منفی که از آن بر بازار کالاها اساسی به خصوص گندم , غلات , نفت و گاز به وجود آمده است این بحران رد کالاهای اساسی بحران دیگری را علنی کرده است .
مهار نمودن قیمت در کالاهای اساسی که از همین حالا اثرات آن نمایان است و از این بحران باید با مدیریت صحیح عبور کرد بر عهده دولت سیزدهم می باشد .
از دو منظرگندم برای ما با اهمیت است اول اینکه شاکله اصلی کشور ما بر پایه گندم استوار بوده و در کشت آبی بیشتر از یک سوم زمین های آبی ما را کشت پاییزه شامل می شود کشت کشت دیم نیز کشت غالب گندم می باشد در نگاه بعدی بحث امنیت غذایی بوده که گندن نقش بسزایی در بحث تأمین پروتئین و کالری دهک های مختلف را دارا می باشد .
با برنامه ریزی صحیح می توان در محصولاتی مانند گندم , قند و شکر خودکفایی شد و نیز در مواردی مانند دانه های روغنی و… امنیت را بالا برد ؛ اما انچه ما انجام دادیم با تدابیری نادرست مانند تعیین قیمت خرید این دستاوردها دچار اختلال نمی شد .
در طی دو سال اخیر در تعدادی از محصولات در مصرف جهش قابل ملاحظه ای داشته ایم که طبیعی نیست چطور می شود در طول یکسال 1.5 میلیون تن گندم و یا 25 درصد سویای وارداتی با افزایش همراه بوده است احتمال می رود برخی از این محصولات به شکل قاچاق صادر می شوند .
مسئولیت واردات اقلام مختلف به عهده جهاد کشاورزی است که در این بین 17 قلم خوراکی بوده و مابقی به صنایع دیگر مانند توتون , تنباکو و.. را شامل می گردد ؛ مقداری از واردات نیز توسط وزارت صنعت شکل میگیرد که متناسب نیست به عنوان مثال واردات سویا زیاد بوده و از طرفی نیز کمبود ذرت داریم این امر در حالی است که تولید دام و طیور به داشتن زنجیره تأمین به شکل متناسب است در این بین هزینه و حجم اصلی به 17 قلم کالای خوراکی ( به خصوص کالای اساسی ) مرتبط است .
اینکه آزاد سازی قیمت ها و حذف ارز 4200 مشکلات احتمالی را به همراه خواهد داشت درست اما اینگونه تخصیص نیز مشکلاتی را به بار می آورد چرا که تأمین ارز به شکل کامل نمی تواند صورت گیرد نهاده ای که وارد می شود بازار را دچار اختلال کرده و قیمت رسیده به دست تولید کننده دیگر آن قیمت هدف نیست .
نکته دیگر در رابطه با بحث قیمتی و تخصص ارز این است در صورتی که قیمت ها آزاد شود قیمت کالاهای رقیب نیز باید متعادل شود ؛ نمی شود که قیمت جو و ذرت را به قیمت نیمایی رساند اما قیمت خرید تضمینی گندم را تغییر نداد در این صورت کشاورز به جای گندم جو می کارد .
بحث نهاده هایی مانند کود و سم نیز است نیمایی کردن قیمت ها موجب شده که یا کشاورز قید استفاده از کود را بزند که در این صورت تولید کاهش می یابد و یا قیمت با افزایش رو به رو شود البته افزایش قیمت به اندازه افزایش نهاده نمی شود در صورت افزایش نیافتن قیمت نیز و… سال جاری به جای 500 هزار تن 900 هزار تن کود اوره اختصاص یافت اما به دلیل قیمت پایین آن نسبت به قیمت جهانی در بازار داخل همه از نایاب بودن کود اوره حرف می زنند .
در آزاد سازی قیمت ها باید این نکته را مد نظر قرار داد در صورتی که بازار را با مدیریت آزاد نکنیم بازار گران می گرد اما نه با مدیریت ما , اتفاقی که در مرغ به وقوع می پیوندد بیان کننده این موضوع می باشد با وجود اینکه هنوز ارز 4200 تومان به مرغ اختصاص می یابد اما مرغ همچنان گران می شود .